WZJG to choroba zapalna jelit, która jest bardzo podobna do choroby Leśniowskiego-Crohna, z wyjątkiem tego, że jest zlokalizowana wyłącznie w jelicie grubym. Jest to choroba autoimmunologiczna, a jedynym trwałym lekarstwem jest usunięcie jelita grubego, chociaż odbywa się to tylko w skrajnych przypadkach.
WZJG można leczyć za pomocą leków i diety, ale większość pacjentów z WZJG doświadcza okresowych zaostrzeń przez całe życie, niezależnie od tego.
Szczególnie chciałbym dotrzeć do nowych pacjentów z UC. Kiedy kilka lat temu zdiagnozowano mnie, nigdy nawet nie słyszałem o chorobie, a mój lekarz niewiele mi pomógł. To był przerażający i zagmatwany czas. W końcu udało mi się przez to przejść, spotykając w Internecie innego pacjenta z UC, który odpowiedział na wiele moich pytań.
Mam nadzieję, że mogę komuś pomóc.
Masz odwagę? IAMan Pacjent z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
Tonyholic
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: zachodniopomorskie
- miasto: Szczecin
Re: Masz odwagę? IAMan Pacjent z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
Jakie badanie w tym kierunku powinienem wykonać,nie wiem czy to mi dolega,zaczelo się niedawno,bol po lewej stronie brzucha,nje mocny,plecy też czasami,oslabienie,choć ciezko stwierdzić bo pracuje w 35 stopniach już ponad 2 tyg,wypróżniam się raz wodnistym kałem raz zbitym,teraz mam kolor szary,dopieronw środę idę do lekarza ,choć nie wiem co dokładnie powiedzieć by go naprowadzić na moje bolączki,miesiac temu powiedzieli mi że to z przeciążanie i skierowali mnie na masaże,ja oczywiscie szukam na necie przyczy a jest ich milion,począwszy od stresu,chorobach narządów wewnętrznych po raka
-
esroka473@gmail.com
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- miasto: Szczucin
Witam.jestem.nowa ja dopiero dostałam diagnoze wzjg chociaż objawy mam od marca wodniste stolce z krwia I sluzem chociaż wcześniej bardziej nasilone miałam po 6 razy dziennie teraz też praktycznie cały czas krwi i dużo sluzu w kolonoskopii wyszło blona sluzowa odbytnicy przekrwiona obrzeknieta z zatartym rysunkiem naczyniowym z drobnymi owrzodzeniami na powierzchni dalsze jelito bez zmian patologicznych w wycinku aktywne zapalenie jelita grubego o umiarkowanym nasileniu bez dysplazji obraz moze odpowiadac wzjg i na podstawie tych wyników zostałam.zdiagnozowana i objawów przeraża mnie to ale próbuję się nie załamywać mam 37 lat boję się co będzie dalej biorę od wczoraj lek.salaza 3×1 i się okaże co dalej
-
mari
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
- miasto: kraków
leki wkrótce zadziałają i będzie lepiej ,poczytaj o nieswoistych chorobach jelit na : jelito w ogniu net ,jest tam dużo informacji o leczeniu tych chorób.