Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 lut 2011, 19:04
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Wieś
Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
Witam,
poniżej dość ciekawy artykuł dotyczący CU i CD.
Bardzo zgrubny opis - autorzy próbują zweryfikować przyczyny, dla których zachodni tryb życia wiąże się ze wzrostem zachorowań na CU i CD. Dotychczas przeanalizowali 5000 próbek kałowych od chorych na CU i CD.
Poza analizą wpływu emulgatorów i detergentów wysnuwają ciekawy wniosek, że na podstawie analizy składu stolca można łatwo rozróżnić czy chory jest dotknięty CU czy CD czy może też inną chorobą co powinno w przyszłości ułatwić diagnostykę.
Proponują także masowe analizowanie próbek kału co powinno umożliwić odnalezienie elementów "sterujących" daną chorobą (czyli konkretnych patogenów / bakterii występujących w ilościach większych od standardowych - autorzy nazywają CU / CD wielo-bakteryjną infekcją, przełamującą warstwę ochronną jelita - sorry za słabe tłumaczenie )
Ponadto stwierdzają, że aktualna reakcja organizmu na nierównowagę bakteryjną będącą przyczynę CU i CD, próbuje tylko ochronić ścianę jelita przed przenikaniem bakterii, ale nie rozwiązuje problemu nierównowagi bakteryjnej co prowadzi do typowego błędnego koła.
Autorzy sugerują, że w przyszłości w większym stopniu powinny być brane pod uwagę metody leczenia takie jak
* Regulacja wydzielania śluzu i jego lepkości
* Likwidacja wybranych bakterii
* Imunnostymulacja
* Probotyki
http://www.charite.de/arbmkl/themen/ube ... sascha.pdf
Polecam też końcowe zdanie, celowo po angielsku, żeby nie było, że sam wyciągam optymistyczne wnioski
Ulcerative colitis and Crohn's disease are curable. The rising possibilities to monitor the
disease activity in fecal samples will allow us to intensify the search for alternative
therapeutic strategies aimed on curation of the disease instead on symptom control.
Przy okazji - czy ktoś może przetłumaczyć to z niemieckiego (artykuł od tego samego lekarza) - nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jest mowa o samodzielnym pobieraniu próbek. Jaka jest tego idea ?
http://www.charite.de/arbmkl/patienten/ ... larung.pdf
poniżej dość ciekawy artykuł dotyczący CU i CD.
Bardzo zgrubny opis - autorzy próbują zweryfikować przyczyny, dla których zachodni tryb życia wiąże się ze wzrostem zachorowań na CU i CD. Dotychczas przeanalizowali 5000 próbek kałowych od chorych na CU i CD.
Poza analizą wpływu emulgatorów i detergentów wysnuwają ciekawy wniosek, że na podstawie analizy składu stolca można łatwo rozróżnić czy chory jest dotknięty CU czy CD czy może też inną chorobą co powinno w przyszłości ułatwić diagnostykę.
Proponują także masowe analizowanie próbek kału co powinno umożliwić odnalezienie elementów "sterujących" daną chorobą (czyli konkretnych patogenów / bakterii występujących w ilościach większych od standardowych - autorzy nazywają CU / CD wielo-bakteryjną infekcją, przełamującą warstwę ochronną jelita - sorry za słabe tłumaczenie )
Ponadto stwierdzają, że aktualna reakcja organizmu na nierównowagę bakteryjną będącą przyczynę CU i CD, próbuje tylko ochronić ścianę jelita przed przenikaniem bakterii, ale nie rozwiązuje problemu nierównowagi bakteryjnej co prowadzi do typowego błędnego koła.
Autorzy sugerują, że w przyszłości w większym stopniu powinny być brane pod uwagę metody leczenia takie jak
* Regulacja wydzielania śluzu i jego lepkości
* Likwidacja wybranych bakterii
* Imunnostymulacja
* Probotyki
http://www.charite.de/arbmkl/themen/ube ... sascha.pdf
Polecam też końcowe zdanie, celowo po angielsku, żeby nie było, że sam wyciągam optymistyczne wnioski
Ulcerative colitis and Crohn's disease are curable. The rising possibilities to monitor the
disease activity in fecal samples will allow us to intensify the search for alternative
therapeutic strategies aimed on curation of the disease instead on symptom control.
Przy okazji - czy ktoś może przetłumaczyć to z niemieckiego (artykuł od tego samego lekarza) - nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jest mowa o samodzielnym pobieraniu próbek. Jaka jest tego idea ?
http://www.charite.de/arbmkl/patienten/ ... larung.pdf
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 416
- Rejestracja: 19 mar 2011, 14:13
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa/Mińsk Maz.
- Kontakt:
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
No właśnie- skąd dysbioza jelitowa- ktoś potrafi na to pytanie odpowiedzieć?
Salofalk 3x1g, Multivitamina High Potency, Witamina D3 7000IU, Omega 3 - 3 g, LDN 4.5 mg, lipolic acid 600 mg, probiotyk. momentami melatonina 1-5 mg.
Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu: że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy. (Albert Einstein)
Z czasem zrozumiesz, że 3 rzeczy się liczą: zdrowie, miłość i.... (Obyty z CU)
Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu: że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy. (Albert Einstein)
Z czasem zrozumiesz, że 3 rzeczy się liczą: zdrowie, miłość i.... (Obyty z CU)
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Posty: 10316
- Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
Nie ma jednej przyczyny. Pisaliśmy o tym w kwartalniku, bo przeczuwałam, że mikrobiota jest bardzo ważna. Skład flory dziecka zależy od flory matki i od sposobu porodu, sposobu karmienia ipt. leki w tym antybiotyki, higiena... Co do detergentów, to jak patrzę jak ludzie zmywają naczynia włos mi się jeży na głowie. Leją płynu w nadmiarze, a potem "potokną' i umyte. Aby pozbyć się detergentu trzeba opłukać co najmniej 10 razy (szkło laboratoryjne i 20).
Ten tekst nie wiem z którego jest roku, bo w tej dziedzinie postęp jest błyskawiczny odkąd wprowadzono masowe sekwencjonowanie. Pogłębiło to wiedzę, bo wiele szczepów nie dawało się hodować i nawet nie wiedzieliśmy, że żyje w nas takie bogactwo stworzeń.
Ten tekst nie wiem z którego jest roku, bo w tej dziedzinie postęp jest błyskawiczny odkąd wprowadzono masowe sekwencjonowanie. Pogłębiło to wiedzę, bo wiele szczepów nie dawało się hodować i nawet nie wiedzieliśmy, że żyje w nas takie bogactwo stworzeń.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Nibiru
- Początkujący ✽✽
- Posty: 462
- Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Śląskie
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
Artykuł bardzo dobrze napisany i super fotki tam są, które potwierdzają to co piszą.Dobul pisze:http://www.charite.de/arb...polensascha.pdf
Polecam też końcowe zdanie, celowo po angielsku, żeby nie było, że sam wyciągam optymistyczne wnioski
Z tego wynika że patogenne bakterie przenikają barierę ochroną jelita i dostają się w głąb jelit. Tutaj się kłania teoria "przeciekających" tudzież "nieszczelnych jelit". Idąc tym tropem organizm chcąc się pozbyć tych bakterii uaktywnia czasami zbyt nadto system immunologiczny i próbuję się na siłe ich pozbyć.
W artykule masz to opisane co powoduję rozregulowanie bariery ochronnej jelit i powstanie dysbiozy bakteryjnej.marcin820201 pisze:No właśnie- skąd dysbioza jelitowa- ktoś potrafi na to pytanie odpowiedzieć?
Między innymi wymieniono: emulgatory, detergenty no i gluten.
Czyli krótko mówiąc chemia w żywności + gluten = jelitka w rozwałce.
Wystarczy przyjrzeć się jak jedzenie zmieniło się w ciągu ostatnich 50 lat i można zrozumieć skąd taki przyrost chorób jelit.
- izo.sim
- Doświadczony ❃
- Posty: 1479
- Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Świętochłowice
- Kontakt:
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
Do tego jeszcze musi być "osobnicza" skłonność, bo nie wszyscy jedzący to samo czy używający chemii chorują na jelita.Nibiru pisze:Czyli krótko mówiąc chemia w żywności + gluten = jelitka w rozwałce.
https://marcinsim.wordpress.com/
02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego
Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy
02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego
Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy
- Nibiru
- Początkujący ✽✽
- Posty: 462
- Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Śląskie
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
Zgadza się. Niektórzy mogą wcinać wszystko i nic im nie będzie. Zależy od odporności i siły organizmu.izo.sim pisze: Do tego jeszcze musi być "osobnicza" skłonność, bo nie wszyscy jedzący to samo czy używający chemii chorują na jelita.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 28
- Rejestracja: 27 sty 2014, 23:43
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: niestety
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
najśmieszniejsze jest że wszystkie te dodatki żywieniowe, detergenty są OGÓLNIE uznawane za nieszkodliwe, podobnie jak GMO. W chwili podawania nie zauważa się żadnych efektów ubocznych. Tymczasem żadne badania nie były prowadzone długoterminowo, nikt nie wie jak dany organizm będzie funkcjonował po 20,30,40 latach takiej 'diety' i stosowania.... i w naszych czasach już się takie skutki zaczyna obserwować. Pewnie sami nimi jesteśmy....
bardzo fajny artykuł, patrząc tak zdroworozsądkowo to wszystko by się zgadzało. Oby oby oby!
z którego roku jest to artykuł?
bardzo fajny artykuł, patrząc tak zdroworozsądkowo to wszystko by się zgadzało. Oby oby oby!
z którego roku jest to artykuł?
-
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 635
- Rejestracja: 09 lut 2011, 18:54
- Choroba: osoba zainteresowana
- województwo: lubelskie
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjnej ?
Chemia wszakże z farmacja są najwiekszym biznesem obecnego swiata. Żywność strssznie die zepsula od ok 25 lat.
Re: Detergenty i emulgatory przyczyną nierównowagi bakteryjn
Dobul pisze:
Poza analizą wpływu emulgatorów i detergentów wysnuwają ciekawy wniosek, że na podstawie analizy składu stolca można łatwo rozróżnić czy chory jest dotknięty CU czy CD czy może też inną chorobą co powinno w przyszłości ułatwić diagnostykę.
Brytyjczycy mają znakomity program dokumentalny "Embarrassing Bodies", który prowadzi trójka lekarzy. Jeżdżą po całej UK i badają ludzi z ulicy, nagłaśniają istnienie wielu chorób, kładą nacisk na ich profilaktykę, prowadzą też punkty diagnostyczne. W jednym z odcinków (którego teraz nie mogę znaleźć..) była mowa właśnie o urządzeniu, które diagnozowało chorobę po włożeniu do niego próbki kału. Zbadano kał 3 osób: z CU, IBS i zdrowej. Wyniki z urządzenia był dokładnie takie jak wcześniej postawione rozpoznania. Także jest nadzieja na krok milowy w diagnostyce NZJ