Żywność, która leczy

Artykuły naukowe związane z NZJ (zawsze pamiętamy o podaniu autora i źródła kopiowanego materiału).

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1479
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Żywność, która leczy

Post autor: izo.sim » 09 gru 2013, 21:51

Natknęłam się dziś na ciekawy wg mnie artykuł. Oto fragment:

"Jednym z obszarów badawczych objętych projektem jest sprawdzenie wpływu żywności prozdrowotnej na chorych z nieswoistym zapaleniem jelit. Badaniami kieruje prof. Krzysztof Linke, szef Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Już od dawna prowadzi się tam badania dotyczące tej nieuleczalnej choroby. Unijny projekt wpisał się zatem w zainteresowania naukowców związane z poznaniem i łagodzeniem skutków nieswoistego zapalenia jelit."

Całość jest tutaj:

http://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-ro ... 92,11.html

Gdyby faktycznie potwierdzono, że specjalna żywność może leczyć NZJ to by było coś :roll:
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Awatar użytkownika
Nibiru
Początkujący ✽✽
Posty: 462
Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląskie

Re: Żywność, która leczy

Post autor: Nibiru » 10 gru 2013, 03:20

Fajny artykuł, ale już od dawna wiele osób tutaj mówi że "jedzenie ma znaczenie" i niektóre pokarmy potrafią leczyć (chodzi głównie o antyoksydacyjne działanie pokarmów, o pokarmy bogate w substancje przeciwzapalne, substancje bioaktywne np takie jak flawonoidy, saponiny, fitosteryny, kurkuminoidy, fitosterole, kumaryny, oligosacharydy, resweratrol, glutation, kwercytyna, EGCG......)

Awatar użytkownika
Asiulka1989
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 17 gru 2013, 12:09
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Żywność, która leczy

Post autor: Asiulka1989 » 18 gru 2013, 16:26

Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu prowadzone są badania tego typu nad żywnością bioaktywną. Grupa osób karmiona jest właśnie produktami bioaktywnymi....ciekawa jestem wyników;) Badania prowadzi mój promotor, więc jak tylko się czegoś dowiem, dam znać;)
Twórcze myślenie to przełamywanie utartych schematów, by spojrzeć na sprawy z różnych punktów widzenia. Dr Edward de Bono

ODPOWIEDZ

Wróć do „NZJ - artykuły naukowe”