– Polecam te probiotyki, które są przebadane w danej jednostce chorobowej – mówi dr n. med. Maria Janiak, adiunkt w Katedrze i Klinice Gastroenterologii i Hepatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jakie korzyści płyną ze stosowania dobrych i przebadanych probiotyków wieloszczepowych?
– Mikrobiota przewodu pokarmowego człowieka, obejmująca tysiące różnych szczepów bakterii i od dziesięciu do stu bilionów mikroorganizmów, o masie od półtora do dwóch kilogramów, stanowi źródło niezliczonych antygenów, które stymulują nasz układ odpornościowy. Badania wskazują, iż największe nagromadzenie bakterii występuje w końcowym odcinku jelita krętego i okrężnicy, a więc w miejscach o szczególnie częstej lokalizacji zmian zapalnych w przebiegu nieswoistych chorób zapalnych jelita. Udział mikrobioty jelitowej w powstawaniu, rozwoju i podtrzymywaniu procesu zapalnego w przebiegu wielu chorób jelita grubego nie budzi większych wątpliwości. Chociaż dotychczas nie udało się zidentyfikować czynnika odpowiedzialnego za powstawanie nieswoistych chorób zapalnych jelita, udowodniono, że modyfikacje mikrobioty dokonywane m.in. przy zastosowaniu probiotyków, prebiotyków czy niektórych antybiotyków stanowią obiecującą perspektywę terapeutyczną.
Co mówią na ten temat badania?
– Wśród najintensywniej testowanych preparatów do indukcji remisji wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG) jest kombinacja ośmiu szczepów: Lacticaseibacillus paracasei subsp. paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Bifidobacterium longum subsp. longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum subsp. infantis oraz Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczącymi postępowania we WZJG, preparatami o udowodnionej skuteczności w podtrzymywaniu remisji oraz w profilaktyce zapalenia zbiornika jelitowego są właśnie powyższe szczepy probiotyczne.
Czym się różnią probiotyki jednoszczepowe od wieloszczepowych?
– Probiotyk jednoszczepowy zawiera pojedyncze, konkretne szczepy bakterii i działa szybko i skutecznie u pacjentów z ostrymi objawami infekcji „jelitowych”. Natomiast probiotyki wieloszczepowe zawierają kilka szczepów bakterii probiotycznych, które działają w organizmie za pomocą różnych mechanizmów.
Czym jest szczepozależność?
– Właściwości probiotyków są szczepozależne, co oznacza, że wywierają one konkretny efekt w zależności od szczepu użytego w suplementacji. Każdy ze szczepów wymaga oddzielnych badań w celu określenia jego właściwości probiotycznych i skuteczności w ściśle określonej sytuacji klinicznej w konkretnym schorzeniu. Wyniki badań przeprowadzonych nad określonym szczepem probiotycznym nie mogą być więc wykorzystywane jako dowód skuteczności innych, niepoddanych tej ocenie szczepów. To samo dotyczy dawki. Skuteczność w określonej dawce nie jest wystarczającym dowodem na to, że podobny efekt można osiągnąć stosując dawkę mniejszą.
Skoro jesteśmy już przy dawce, to jakie ma ona znaczenie?
– Niezwykle ważną informacją jest ilość bakterii zawartych w preparacie. Jeśli jest ich zbyt mało, nie możemy oczekiwać zadowalającego efektu. Przyjmuje się, że minimalna ilość bakterii w dawce preparatu to 109 jtk/g (jtk – jednostek tworzących kolonie – przyp. red.).
Jak długo należy stosować suplementację probiotyczną w nieswoistych chorobach zapalnych jelit?
– Proponuję „moim” chorym przyjmowanie całego opakowania, czyli np. 12 saszetek, a następnie powtórzenie kuracji po dziesięciodniowej przerwie. Stosowanie wieloszczepowego przebadanego w danej jednostce preparatu zależy od sytuacji klinicznej w jakiej chory znajduje się w danej chwili.
Jakie probiotyki wieloszczepowe Pani poleca?
– Polecam te probiotyki, które są przebadane w danej jednostce chorobowej. Moi pacjenci, zwłaszcza ci z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, bardzo dobrze tolerują formułę Claudio De Simone pod starą nazwą Vivomixx (450 mld), obecnie dostępną pod nazwą CDS22-formula. Należy jednak pamiętać, by przechowywać je w lodówce. Niska temperatura pozwala na utrzymanie optymalnej stabilności probiotyku.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Pharmabest.