Przejdź do treści

Uwaga na fruktozę

Nadmiar fruktozy może powodować zespół nieszczelnego jelita i przyczyniać się do stłuszczenia wątroby – dowodzą amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego. Uczeni udowodnili, że fruktoza uszkadza nabłonek stanowiący barierę ochronną jelit, a następnie wpływa na gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.

Konsumpcja fruktozy w Stanach Zjednoczonych zaczęła wzrastać, gdy w latach 70. pojawił się na rynku syrop glukozowo-fruktozowy, który jest tańszym zamiennikiem cukru. Naukowcy wykazali, że obecność syropu w przetworzonej żywności wpływa na rosnącą epidemię otyłości, zwiększa ryzyko rozwoju m.in. cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. Badania prowadzone na myszach wykazały, że nadmierny metabolizm fruktozy w jelitach zmniejsza produkcję białek budujących błonę śluzową, chroniącą przed przedostawaniem się m.in. bakterii i endotoksyn do krwiobiegu. Jej zaburzenie i nieszczelność jelit może prowadzić do stanu zapalnego.

Opr. PAP

Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim!