Towarzystwo J-elita » „J-elita” poleca: „Jelita wiedzą lepiej”, Michael Mosley

“J-elita” poleca: „Jelita wiedzą lepiej”, Michael Mosley

W nasze ręce trafiła książka Michaela Mossley’a, której angielskie wydanie ukazało się w 2017 roku. Jej autor, absolwent medycyny, postanowił zostać dziennikarzem i od 1985 pracuje w BBC. Jest jednym z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszym propagatorem nauki w dziedzinie biologii i medycyny. Wiele uwagi poświęca aktywności fizycznej i diecie.

Publikacja wydana przez oficynę Otwarte składa się z dwóch części. Pierwsza to przystępnie i dowcipnie opisana podróż przez nasz układ pokarmowy. Mimo lekkiej formy w książce zawarta jest aktualna wiedza o oddziaływaniach jelito-mózg, mikrobiocie jelitowej (dawniej zwanej florą jelitową) i czynnikach wpływającym na jej skład. Dowiemy się, jak mikrobiota wpływa na układ odpornościowy i działanie innych narządów oraz czy i w jaki sposób możemy ją modyfikować. Możemy przeczytać o nietolerancji glutenu, zespole jelita drażliwego. Fascynujące jest to, że autor brał udział w wielu doświadczeniach, a niektóre eksperymenty przeprowadzał na sobie.

Część druga to książka kucharska zawierająca przepisy na potrawy, które mają wpływać korzystnie na różnorodność mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. Zaliczyć tu można produkty fermentowane. Co ciekawe, autor szukając informacji, dowiedział się o istnieniu kiszonej kapusty, o czym wspomina kilkukrotnie. Nadal chyba nie odkrył kiszonych ogórków. Przepisy znacznie odbiegają od naszej diety i przyzwyczajeń  żywieniowych, ale mogą być inspiracją, gdyż różnorodna dieta to różnorodna mikrobiota. Różnorodność zaś sprzyja zdrowiu.

Konsultantem merytorycznym polskiego wydania był dr Paweł Grzesiowski, pediatra, immunolog i specjalista z zakresu szczepień. Był inicjatorem wprowadzenia w Polsce przeszczepienia mikrobioty jelitowej.

mm

Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim :)